ОПТИЧНА СПЕКТРОСКОПІЯ СИМБІОТИЧНОЇ ЗОРІ EG And. ОРБІТАЛЬНІ ЗМІННОСТІ Hα - Рустамова, А. Б.; Мікаілов, Х. М.; Рустамов, Б. Н. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
У даній роботі представлено результати досліджень орбітальної змінності емісійних та абсорбційних компонентів лінії Hα у затемненій симбіотичній системі EG And. Для дослідження було використано близько 30 спектрів із бази даних ARAS Spectral Database. Ці спектри, отримані в період з 2010 по 2025 роки, мають спектральну роздільну здатність 9 000–11 000. Криві променевих швидкостей холодного компонента побудовано на основі середніх значень виміряних променевих швидкостей окремих абсорбційних ліній, що формуються в атмосфері червоного гіганта спектрального типу M. Орбітальний період системи становить приблизно 483,3 доби. Передбачається, що емісійні лінії, зокрема лінія Hα, формуються поблизу гарячого білого карлика. Встановлено, що інтенсивність емісійного компонента лінії Hα досягає найбільшого значення при орбітальній фазі близько 0,5 (що відповідає затемненню холодного первинного компонента білим карликом), мінімального – при фазі близько 0,1 (коли червоний гігант затемнює гарячий вторинний компонент і область формування сильних емісійних ліній), та середнього – при фазі близько 0,8.