ЗБАГАЧЕННЯ ЕЛЕМЕНТАМИ S-ПРОЦЕСУ ПЕРШОГО ТА ДРУГОГО ПІКІВ У ГІГАНТАХ ГАЛАКТИЧНОГО ДИСКА - Мішеніна, Т.; Горбаньова, Т.; Піньятарі, М.; Куртукян-Нєто, Т. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Моделі хімічної еволюції Галактики, що враховують внесок кількох поколінь зір та різних подій нуклеосинтезу, зазвичай використовуються для визначення збагачення та походження хімічних елементів у Галактичному диску. Однак ми все ще маємо недостатнє відтворення спостережуваних проявів збагачення та розподілу елементів у диску. Зокрема, незважаючи на значну увагу до питань, пов’язаних зі збагаченням зір диска елементами, утвореними в процесах захоплення нейтронами, питання все ще залишаються, і це потребує подальшого розгляду. У цій роботі ми досліджуємо збагачення зір диска елементами 1-го та 2-го піків повільного захоплення нейтронів, так званого s-процесу, спираючись на вибірку з 150 гігантів Галактичного диска. Використовувалися спектри зір-гігантів, отримані за допомогою 1,93-метрового телескопа Обсерваторії Верхнього Провансу (Франція) і ешельного спектрографа ELODIE, що охоплюють діапазон довжин хвиль 4400–6800 Å з роздільною здатністю R = 42 000 та співвідношенням сигнал/шум від 130 до 230 при 5500 Å. Вміст елементів першого (Sr, Y, Zr) та другого (Ba, La, Ce) піків s-процесу було отримано методом синтетичного спектру в припущенні Локальної Термодинамічної Рівноваги (ЛТР). Отримані дані порівнюються з моделями Галактичної хімічної еволюції (ГХЕ). Наші результати підтверджують, що збагачення елементів 1-го та 2-го піків s-процесу зумовлене як s-процесом, так і r-процесом (швидким захопленням нейтронів), не виключаючи також додаткового внеску інших джерел нуклеосинтезу.