ВІЗУАЛІЗАЦІЯ ТА АНАЛІЗ ДАНИХ ВЕКТОРНОГО МЕРЕЖЕВОГО АНАЛІЗАТОРА ДЛЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ МОДЕЛІ АКТИВНОЇ АНТЕНИ РАДІОТЕЛЕСКОПА ГУРТ - Миргород, В. І.; Бубнов, І. М.; Селін, В. Ю. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Предмет і мета роботи. Під час розробки та випробування радіотехнічних пристроїв, зокрема активних антенних секцій радіотелескопа ГУРТ, виникає потреба в оперативній та ефективній обробці експериментальних даних. Значні обсяги вимірювань, отриманих з векторних аналізаторів мереж, потребують інструментів для швидкої інтерпретації та статистичного аналізу. Метою роботи є створення програмного забезпечення, яке забезпечує якісну обробку та візуалізацію таких даних, сприяючи підвищенню точності оцінки параметрів антенних систем. Методи та методологія. Для реалізації поставленої мети було розроблено програму Graphics v.1.9, яка функціонує у середовищі Windows на базі платформи .NET Framework 4.8. У програмі використано бібліотеку ScottPlot для побудови інтерактивних графіків та ClosedXML для роботи з Excel-даними. Архітектура рішення побудована за модульним принципом, що забезпечує зручність додавання нового функціоналу. Основні методи включають парсинг даних з аналізатора Obzor-103, побудову графіків, статистичне усереднення результатів і експорт даних у формати, придатні для публікацій та презентацій. Результати роботи. Програма Graphics v.1.9 дозволяє виконувати розширену візуалізацію вимірювань, створювати графічні звіти високої якості, а також здійснювати усереднення даних одного типу для виявлення статистичних відхилень і оцінки повторюваності результатів. Це дає змогу отримати узагальнені характеристики досліджуваних пристроїв, швидко виявляти нестабільності в окремих елементах та проводити порівняльний аналіз у межах серії ідентичних компонентів. Практичне застосування програми у випробуваннях антенних секцій ГУРТ підтвердило її ефективність та доцільність використання в наукових дослідженнях. Висновки. Розроблене програмне забезпечення значно підвищує ефективність аналізу експериментальних даних у радіоастрономії та радіотехніці. Graphics v.1.9 не лише скорочує час на обробку вимірювань, але й забезпечує глибше розуміння характеристик системи та сприяє її оптимізації. Перспективи подальшого розвитку програми полягають у підтримці нових форматів вхідних даних, розширенні інструментарію для обробки та реалізації додаткових можливостей візуалізації, що робить її універсальним засобом для широкого спектра наукових і прикладних завдань.