ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МАГНІТНИХ БУР В РЕГІОНІ ОДЕСЬКОЇ МАГНІТНОЇ АНОМАЛІЇ З ПЛАНЕТНИМИ ТА ІОНОСФЕРНИМИ БУРЯМИ ЗА ПРОГРАМОЮ МОНІТОРИНГУ НА РТ "УРАН-4" (1987 – 2010 рр.) - Собітняк, Л. І.; Рябов, М. І.; Орлюк, М. І.; Сухарєв, А. Л.; Рябов, Д. М.; Роменець, А.; Сумарук, Ю. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Дана робота є продовженням дослідження реакції Одеської геомагнітної аномалії на прояви сонячної та планетарної геомагнітної активності. Недалеко від території цієї магнітної аномалії знаходяться геомагнітна обсерваторія «Одеса» та декаметровий радіотелескоп «УРАН-4» РІ НАНУ. Для програми моніторингу потужних космічних радіоджерел на РТ "УРАН-4" з використанням бази даних геомагнітної обсерваторії "Одеса" складено каталог магнітних бур за період 1987-1994 та 2000-2009 років. У роботі проведено порівняльний аналіз особливостей проявів геомагнітних бур в зоні Одеської магнітної аномалії, планетарних та іоносферних бур у 22-му та 23-му циклах сонячної активності. Основні результати такі. Магнітна аномалія підсилює наслідки регіональних проявів планетарних магнітних бур. Кількість різних типів магнітних бур та динаміка їх зміни в Одеській аномалії суттєво відрізняються у 22-му та 23-му циклах сонячної активності. Порівняння показали, що тривалість магнітних бур в Одеській аномалії перевищує тривалість планетарних магнітних та іоносферних бур. За даними радіотелескопа «УРАН-4», геомагнітні бурі формують різні прояви ефектів іоносфери. мерехтіння та зміни потоку космічних радіоджерел залежно від часу їх спостережень. Для району Одеської геомагнітної аномалії такі комплексні дослідження раніше не проводились. Проведені дослідження стануть важливою основою для розуміння впливу магнітних аномалій на динаміку іоносфери в періоди сонячної та геомагнітної активності.