КІНЕТИЧНІ СВІТНОСТІ ДЖЕТІВ ДЛЯ ДЖЕРЕЛ УТР-2 З КРУТИМИ НИЗЬКОЧАСТОТНИМИ СПЕКТРАМИ - Мірошніченко, А. П. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Раніше ми отримали, що радіоджерела з каталогу УТР-2, які мають круті лінійні спектри, мають більшу швидкість поширення джетів і менший характерний вік, ніж УТР-2 джерела з крутими спектрами зі зламом. Також досліджувані галактики і квазари з крутими спектрами зі зламом проявляють більші середні величини мас центральних чорних дір і темпів акреції маси, ніж відповідні величини для галактик і квазарів з крутими лінійними спектрами. Крім того, ми отримали, що радіоструктура УТР-2 джерел з крутими спектрами є велетенською, її лінійний розмір має мегапарсековий масштаб. Ця велетенська структура джерел формується джетами та їхніми радіопелюстками. Отже, це вказує на потужні джети радіоджерел з крутими низькочастотними спектрами. Оскільки джети джерела пов’язані з акреційним диском джерела, важливо дослідити співвідношення їх фізичних характеристик. З цією метою ми отримуємо оцінки кінетичної світності джетів для УТР-2 джерел з крутими спектрами, припускаючи рівність відповідного темпу акреції маси та потоку речовини джета. Використовуючи обчислені нами величини швидкості поширення джетів і темпу акреції маси для УТР-2 галактик і квазарів з крутим спектром, ми одержали оцінку кінетичної світності їхніх джетів. Отримані значення кінетичної світності джетів становлять ~ 1045 ерг/с , вказуючи на велику потужність джетів розглянутих джерел з крутими спектрами. Важливо, що досліджувані об’єкти показують залежність їхньої кінетичної світності відносно відповідного червоного зміщення (космологічну еволюцію).