ГАРЯЧА ТЕМНА МАТЕРІЯ В ОБОЛОНЦІ НАВКОЛО КОМПАКТНОГО ОБ'ЄКТУ - Хохлов, Д. Л. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Розглядається модель компактного об’єкта, що є альтернативою чорнiй дiрцi. У цiй моделi акрецiруючi протони розпадаються на Планковськiй шкалi на позитрони та гiпотетичнi Планковськi нейтрино. Енергiя частинок розщеплюється на двi моди, низьку та високу. Електрони, позитрони та Планкiвськi нейтрино з високою енергiєю вiддаляються. Електрони та позитрони з низькою енергiєю утворюють компактний об’єкт. Планкiвськi нейтрино з низькою енергiєю утворюють оболонку навколо компактного об’єкта. Планкiвськi нейтрино, що вiддаляються, можуть бути iнтерпретованi як гаряча темна матерiя (ГТМ). Планкiвськi нейтрино в оболонцi навколо компактного об’єкта можуть бути iнтерпретованi як захоплена в пастку гаряча темна матерiя (ЗГТМ). У недавнiй статтi було запроваджено поняття тиску вiльного падiння. У моделi ефективної гравiтацiї, що включає гравiтацiю Ньютона i тиск вiльного падiння, ЗГТМ прихована для масивних частинок, але викликає вiдхилення безмасових частинок. ЗГТМ можна побачити у гравiтацiйнiй взаємодiї двох оболонок. Розглядається гравiтацiйна взаємодiя галактик у скупченнi Дiви (М60, М87, М84, М86, М49). Рух галактик визначається масами ЗГТМ в оболонках навколо компактних об’єктiв у центрах галактик, зiрковими масами галактик та масами ГТМ у галактиках. Швидкостi M60 i M49 у напрямку M87 оцiнюються в 678 км с−1 i 445 км с−1, що становить 66% i 59% значень, що спостерiгаються, вiдповiдно.