ПРОТОПЛАНЕТНІ ДИСКІ НАВКОЛО КЛАСИЧНИХ ЗІР Т ТЕЛЬЦЯ - Ісмаїлов, Н.З.; Валієв, У.С.; Джалілов, Н.С. (Одеські астрономічні публікації, 2022)
Зірки типу T Тau зазвичай можна виявити поруч із молекулярними хмарами та ідентифікувати за їх змінністю (дуже нерегулярною) в оптичному діапазоні та хромосферній активності. Більше половини зірок типу T Тau мають навколозірковий диск, який можна назвати протопланетним. Цей диск розсіюється за 10 млн років, частково випадаючи на зірку завдяки акреції, частково витрачаючись на формування планет і частково видуваючись зоряним вітром. Більшість зірок типу T Тельця є членами подвійних систем. У цій роботі ми вивчили криві розподілу енергії для статистично значущої кількості класичних зірок типу Т Тельця. Показано, що з 49 зірок лише 7 (14%) мають І тип розподілу спектра, інші відносяться до ІІ типу. Визначено основні параметри, у тому числі масу та вік об'єктів. Показано, що з віком збільшується кількість надмірного випромінювання у далекому ІЧ-діапазоні. Зміна маси із віком, на відміну зірок АеВе Хербіга, носить складний характер.