ПОДВІЙНІ ЖОРСТКІ ТА ОПТИЧНІ ДЕТЕКТОРИ ВИПРОМІНЮВАННЯ ДЛЯ ШВИДКІХ ЯДЕРНИХ ПРОЦЕСІВ - Дойков, Марко (Одеські астрономічні публікації, 2022)
Реєстрація та моніторинг швидких ядерних процесів у виродженій плазмі є предметом досліджень. Розглядається рівень та структура потоків жорсткого та оптичного випромінювання від віддалених астрофізичних та атмосферних об'єктів в яких відбуваються вибухи. Для детектування таких випромінювань було запропоновано використовувати здвоєні детектори напівпровідникового типу. Показано конструктивні переваги бінарних детекторів нового типу. Запропоновано новий метод дослідження симбіотичних бінарних систем, в яких лунають термоядерні вибухі на поверхні білого карлика. Зроблено висновки про структуру інтерфейсу, необхідного для функціонування бінарного детектора та його калібрування. Одночасні вимірювання потоку дозволяють отримати високоточні положення та спектральні властивості досліджуваних об'єктів. Завдяки високим енергіям жорсткого випромінювання та характеру ядерних процесів показано, що ймовірність їх виявлення висока у разі виконання критеріїв моніторингу. Отримано, що зазначені критерії моніторингу дозволяють відповідати фізичним умовам и динаміки явищ ядерних перетворень в космосі і в атмосфері Землі. У цьому випадку детектор не переходить в режим насичення і фізична інформація не втрачається. В іншій частині цього детектора розташована оптична матриця і відбивне дзеркало. Визначено, що характеристики корисних сигналів розглядаються для однієї інструментальної функції. Щоб уникнути перенавантаження інтерфейсу детектора зроблено не тільки підбір швидкодіючих мікропроцесорів, а і кодів для відсіву непотрібних фонових даних. Для формування потрібного сигналу необхідно, щоб на мікропроцесор входили сигнали з інтервалом часу 10 −4 секунди. Отримано, що для системи AM Her протягом року необхідна кількість вимірювань протягом року складає 4 ∙ 10 13 для матриці 20х20 cells.