МОЖЛИВОСТІ “CLUSTER CARTOGRAPHY” ЯК ІНСТРУМЕНТУ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ВНУТРІШНІХ СТРУКТУР СКУПЧЕНЬ ГАЛАКТИК - Ємельянов, С. І.; Панько, О. О. (Одеські астрономічні публікації, 2021)
У статтi описано можливостi програми «Cluster Cartography», яку було створено авторами для детального аналiзу двомiрного розподiлу галактик у скупченнях. Основними завданнями iнструменту «Cluster Cartography» було детальне вивчення морфологiї скупчень галактик з використанням статистично значущих числових критерiїв, а також їх регулярнi особливостi. Програма дозволяє створити двомiрну карту галактик у полi скупчення у проекцiї на картинну площину, вiдтворюючи для кожної галактики на картi її форму та орiєнтацiю вiдповiдно до даних з вхiдних каталогiв. Розмiри символiв для галактик обчислюються за каталожними даними, а саме, їх можна розрахувати як розмiр галактики в кутових секундах з каталогу, помноженого на деякий коефiцiєнт, беручи до уваги, що розмiри галактик занадто малi для карти розмiром 4000 4000 кутових секунд. Однак, у програмi ми використовували iнший спосiб. Зоряна величина галактики є iнтегральним параметром, тому розмiр символу для галактики ми розраховували, виходячи саме з неї. «Cluster Cartography» дозволяє побудувати карту скупчення галактик у 4-х варiантах: галактики вiдображаються кружками однакового дiаметра; галактики вiдображаються кружками рiзних роз- мiрiв вiдповiдно до зоряних величин; галактики вiдображаються елiпсами, розмiр яких вiдповiдає зоряним величинам, а елiптичнiсть та орiєнтацiя каталожнiм даним. Галактики на картi вiдобража ються символами сiрого кольору. За необхiднiстю найяскравiшi галактики можна вiдображати бiльш темними: чорним або темно-сiрим кольором. Алгоритми «Cluster Cartography» дозволяють виявляти аналiзувати поверхневу щiльнiсть розподiлу галактик та виявляти стандартнi випадки, такi як ступiнь концентрацiї до центру скупчення та/або до деякої смуги на статистично-значущому рiвнi 2 Odessa Astronomical Publications, vol. 34 (2021) за чисельними критерiями вiдповiдно до класифiкацiйної схемi визначення морфологiчних типiв скупчень галактик. «Cluster Cartography» дозволяє також виявляти iншi регулярнi особливостi – хрести, напiвхрести i складнi хрести, компактнi щiльнi ланцюжки, а також експортувати список галактик, що формують особливостi, в окремiй файл для майбутнього дослiдження. Остаточна версiя «Cluster Cartography» реалiзує сучасну розширену схему детальної морфологiчної класифiкацiї скупчень галактик. «Cluster Cartography» є потужним i перспективним iнструментом для вивчення особливостей скупчень галактик.