ASTEROIDS EXPLORATION WITH BALDONE SCHMIDT TELE-SCOPE - Eglitis, I. (Одеські астрономічні публікації, 2018)
ПЗЗ-спостереження астероїдів були отримані в 2008 році за допомогою телескопа системи Шмідта в Балдоне (діафрагма/діаметр/фокусна відстань = 80/120/240 см) на Астрофізичній обсерваторії Балдоне (код 069) Інституту астрономії Латвійського університету. Описано методологію моніторингу астероїдів та обчислень їх орбіт. В циркулярах "Малі планети" та в електронних циркулярах "Малі планети" опубліковано 5434 астрометричних позицій для 1488 астероїдів. Серед них в обсерваторії Балдоне було відкрито 76 астероїдів різного типу. Дванадцять астероїдів отримали назви. Оптична система телескопа Шмідта в Балдоне була вдосконалена введенням додаткової оптичної системи для створення плоскої фокальної поверхні, яка збігається з плоскою поверхнею приймача. Дві великі (4096x4096 пікселів) ПЗЗ-камери встановлені на тримачці телескопа. Вони покривають поле неба у два квадратні градуси. Оцифрування архіву телескопа Шмідта в Балдоне розпочалося в 2012 році. Результати обробки 152 фотоплатівок, отриманих в смугах U, B, V, R в 1967-1996 роках, були використані для пошуку зображень малих тіл Сонячної системи. Зображення були оброблені за допомогою сучасних програм LINUX/MIDAS/ ROMAPHOT, вдосконалених в Головній астрономічній обсерваторії Національної академії наук України. На цих платівках було знайдено 57 астероїдів та 2 комети (31P / Schwassmann-Wachmann 2, C/1969 T1 (Tago-Sato-Kosaka)). Всього було проміряно 87 позицій для астероїдів різних типів і 2 позиції комет. Ці об'єкти покривають діапазон від 9,8 до 17,1 зоряної величини.