ВИКОРИСТАННЯ CLUSTER CARTOGRAPHY 2D+ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ СУБСТРУКТУР У 3D СКУПЧЕННЯХ ГАЛАКТИКИ - Панько, О. О.; Ємельянов, С. І.; Лавренюк, Д. О. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
В наших попередніх роботах, що присвячені детальному дослідженню внутрішньої будови скупчень галактик каталогу PF, були виявлені різні види підструктур у цих об’єктах. Більшість виявлених підструктур зустрічаються досить часто. На додаток до класичних філаментарних особливостей, що були описані ще у статтях Руда та співавторів, ми включаємо до регулярних підструктур складні хрестоподібні утворення та короткі щільні ланцюжки галактик. Таки підструктури, скоріше за все, пов’язані з елементами Великомасштабної Структури Всесвіту, що формують вузол, в якому виникає скупчення галактик. Наше дослідження базувалося на списку галактик Мюнстерського огляду червоного неба (Muenster Red Sky Survey), який дозволяє нам вивчати лише 2D розподіл галактик всередині скупчення. Сучасні дані, такі як Sloan Digital Sky Survey, VIMOS Public Extragalactic Redshift Survey, Euclid Wide Survey та інші, дають можливість 3Dдосліджень для цих об’єктів. Ми вдосконалили базову онлайн-версію програми Cluster Cartography (https://clustercartography.github.io) до 2D рівня Cluster Cartography 2D+. Це дозволяє застосовувати алгоритми, які було розроблено та протестовано у 2D версії, до виявлення регулярних субструктур на статистично значущому рівні для 3D розподілу галактик у прямокутних проекціях. Ми перевірили ці можливості на штучних скупченнях галактик з різними видами субструктур. Ми показали, що використання 2D проекцій дозволяє нам виявляти 3D регулярні підструктури та відновлювати їх реальні форми та орієнтації.