ОРБІТАЛЬНІ СПЕКТРАЛЬНІ ЗМІННОСТІ У СИМБІОТИЧНІЙ ЗОРІ AG ПЕГАСА - Рустамова, А. Б.; Мікаілов, Х. М.; Рустамов, Б. Н. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Представлено результати дослідження орбітальної спектральної змінності, зумовленої подвійною природою симбіотичної зорі AG Pegasi. Внаслідок взаємодії гарячого білого карлика та холодного гіганта спостерігаються періодичні зміни променевих швидкостей як абсорбційних ліній холодного гіганта, так і емісійних ліній, що формуються поблизу гарячого компонента. У даному дослідженні використано два набори спектральних спостережень. Перший набір – 16 спектрів, отриманих у фокусі Кассегрена 2-метрового телескопа Шамахинської астрофізичної обсерваторії імені Н. Тусі на волоконному ешeль-спектрографі (ShAFES) з роздільною здатністю R = 28 000 у 2016–2019 роках. Другий набір – 25 спектрів, запозичених із бази даних ARAS Spectral Database, отриманих у 2020–2024 роках із роздільною здатністю 9 000–11 000. Орбітальний період системи становить приблизно 814 діб, і спектральні зміни системи AG Peg корелюють із цим періодом. У роботі представлено криву променевих швидкостей холодного компонента (зорі спектрального класу M3III), а також лінії випромінювання Hα, Hβ і HeII λ4686 Å та λ5412 Å, що формуються навколо гарячого компонента системи AG Peg, побудовані за результатами наших вимірювань. Масова функція холодного компонента симбіотичної системи AG Pegasi була оцінена за кривою швидкостей червоного гіганта: f₁ ≈ 0,023 M⊙. Побудовано криву променевих швидкостей і визначено орбітальні елементи для зорі класу M у системі AG Peg: максимальні та мінімальні значення орбітальних швидкостей зорі M3III — υ(max) = -10,72 км/с, υ (min) = -23,65 км/с; швидкість центра мас системи (γ-швидкість): Vᵧ ≈ -17 км/с; швидкості в перицентрі та апоцентрі: υp = 6,65 км/с, υa = 6,28 км/с. Ексцентриситет орбіти: e ≈ 0.027. a₁ sin i = 7,2·10⁷ km ≈ 0,48 a.u. ≈ 103R⊙.