ЗМІНА ПРОФІЛЮ ЛІНІЇ Hα У СПЕКТРІ НАДГІГАНТА HD 207260 (A2 Iae) - Хасанова, А. Б.; Халілов, А. М.; Балогланов, А. Ш.; Гаджиєва, Г. М. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Ми представляємо результати детального спектроскопічного дослідження надгіганта HD 207260 (A2 Iae), що базується на високодисперсних ешель-спектрах, отриманих у 2018 році за допомогою 2-метрового телескопа Шамахинської астрофізичної обсерваторії. Основна увага приділяється варіабельності лінії Hα, яка демонструє складний і змінний профіль, що складається як з абсорбційного ядра, так і з емісійної компоненти. Було встановлено, що інтенсивність емісії та її променева швидкість значно змінюються в різні епохи. Ці зміни супроводжувалися синхронними варіаціями радіальної швидкості та еквівалентної ширини поглинальної складової лінії. Така поведінка свідчить про динамічне походження емісійної компоненти, можливо пов’язане з нестабільностями у верхніх шарах атмосфери або з епізодичними процесами втрати маси. Фур’є-аналіз радіальної швидкості показує приблизний період у 35–40 днів. Ця періодичність узгоджується з наявністю радіальних або нерадіальних пульсацій, які можуть спричиняти структуровані потоки у верхніх шарах зоряної атмосфери. Передбачається, що зміна профілю лінії Hα, зміна радіальної швидкості та еквівалентної ширини поглинальної та емісійної складових профілю лінії Hα відбуваються в результаті взаємодії зоряної атмосфери з навколозоряною оболонкою внаслідок пульсації зірки.