СПЕКТРАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ПООДИНОКОГО СПЛЕСКУ III ТИПУ, СПОСТЕРЕЖУВАНОГО PSP 04.06.2020 - Мельник, В. М.; Доровський, В. В. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
В роботі вивчаються спектральні характеристики поодинокого сплеску III типу, що спостерігався космічною місією PSP 4 червня 2020 року в частотному діапазоні 1,4–19 МГц. Цей сплеск також спостерігався, але в діапазоні 10–70 МГц, українськими радіотелескопами УРАН-2 та ГУРТ (Melnik et al., 2024). З тієї причини, що він достатньо потужний, вдалось вперше знайти швидкісний спектр електронів, які відповідають за радіовипромінювання на передньому та задньому фронтах, а також в максимумі сплеску в широкому діапазоні частот. Також була досліджена залежність тривалості сплеску та його інтенсивність від частоти в полосі частот 10–70 МГц. Дана робота є продовженням попередньої роботи з метою суттєво розширити частотний діапазон аналізу, використовуючи дані отримані PSP. В діапазоні частот 1,4–19 МГц сплеск також досить потужний, тому вдається практично повністю повторити процедуру і для цього діапазону. Порівняння отриманих результатів з попередніми показує, що швидкісний спектр електронів практично не змінюється. Це ж стосується залежності тривалості від частоти. В той самий час потік сплеску на частотах 1,4–19 МГц значно відрізняється від поведінки навіть в загальній полосі 10–19 МГц. За даними PSP потік не тільки не збільшується із зменшенням частоти як було за даними УРАН-2 та ГУРТ, а повільно зменшується. Ми пов’язуємо це з тим, що цей сплеск спостерігався PSP та радіотелескопа ми УРАН-2 та ГУРТ з різних напрямків.