ОСОБЛИВОСТІ ЗБАГАЧЕННЯ БІДНИХ МЕТАЛАМИ ЗІР ЕЛЕМЕНТАМИ НЕЙТРОННОГО ЗАХОПЛЕННЯ (R-ПРОЦЕСУ) - Мішеніна, Т.; Горбаньова, Т.; Дмитренко, А.; Піньятарі, М.; Тілеманн, Ф.-К. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
На відміну від зір із близькосонячною металічністю (зорі диска Галактики), зорі з дефіцитом металів демонструють розкид вмістів до 3 dex у збагаченні елементами, що захоплюють нейтрони, зокрема елементами r-процесу. Причини такої великої варіації в нуклеосинтезі r-процесу наразі є предметом дискусій. Можливі сценарії полягають в наявності різноманітних зір і механізмів r-процесу в ранній нерівномірно змішаній Галактиці, а також різного походження зірок, галактичного чи позагалактичного, що відображає входження в Галактику після захоплення або злиття як окремих зірок, так і більш складних зоряних асоціацій та зоряних утворень. Щоб вивчити відмінності у збагаченні елементами r-процесу, було відібрано 20 зір з дефіцитом металів, спектри яких ми отримали з архіву UVES/VLT. Ми використовували раніше визначені параметри атмосфери для розрахунку поширеності близько 20 елементів, які утворені в процесах захоплення нейтронів, за допомогою методу синтетичного спектра, враховуючи надтонку структуру ряду елементів. Ми провели аналіз збагачення елементами r-процесу на основі кількох рівнів інтенсивності збагачення, а саме обмеженого r-процесу, limited-r, та надлишкового збагачення r-І та r-ІІ типів. Для зір категорії limited-r існує ймовірність збагачення елементами з атомним номером більше 70. Авторами запропоновано різні механізми та процеси збагачення у випадку зір, класифікованих як різні типи r-збагачення, це Наднові, колапсуючі в ядрі, швидко обертові магніто-гідродинамічні наднові, колапсари, та злипання нейтронних зір та чорних дір в різних варіантах. Показано, спираючись на компоненти просторової швидкості, що зорі досліджуваної вибірки належать до різних популяцій Галактики, як до товстого диска, так і до внутрішнього та акреційного гало.