ПРЯМА РЕКОНСТРУКЦІЯ ЗОБРАЖЕННЯ В БАГАТОЕЛЕМЕНТНІЙ ІНТЕРФЕРОМЕТРІЇ - Лозинський, А. Б.; Івантишин, О. Л.; Русин, Б. П. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Українська РНДБ система декаметрових радіотелескопів УРАН успішно вирішує багато наукових задач, але імплементація технології апертурного синтезу стикається з рядом труднощів. Однією з них є значні фазові спотворення в цьому діапазоні, викликані неоднорідністю середовища поширення. Тому постало завдання розробити альтернативну технологію під умовною назвою “Інтерферобачення”, яка дозволила б відновлювати радіозображення при обмеженій кількості антен, оперувала широкосмуговими сигналами, не вимагала площинності об’єктної сцени і мала б розширене поле зору. Запропоновано метод прямої реконструкції зображення при спостереженні об’єктів у просторі з допомогою багатоелементного інтерферометра. Цей метод оснований на фізично обґрунтованому принципі, що нагадує голографію. Хвильовий фронт реєструється антенами інтерферометра, а подальший обробіток еквівалентний його відтворенню в зворотному напрямку та реєстрації утвореного просторового інтерференційного зображення. При цьому не висувається спеціальних вимог до випромінювання окремих точок джерела, окрім його дельтакорельованості. Розглядається скінченна смуга частот, причому кожна точка може характеризуватися власним спектром, тобто власною автокореляційною функцією випромінювання. Від її ширини залежить роздільна здатність методу прямої реконструкції. При квазімонохроматичному наближенні автокореляційні функції випромінювання всіх точок джерела вироджуються в синусоїди і відновлення зображення стає можливим тільки з використанням перетворення Фур’є. Отримано теоретичне обґрунтування способу для просторів різних розмірностей. Інтерферометричні системи одного рангу з багатьма антенами приводяться до єдиного канонічного вигляду з (віртуальними) антенами, розміщеними в початку координат та на одиничних віддалях на осях координат. Двозначність отриманого розв’язку усувається введенням додаткової антени. Проведено моделювання запропонованого способу прямої реконструкції зображення для двовимірного простору. Незважаючи на низьку обумовленість системи стосовно оцінки віддалі при її збільшенні, кутові характеристики при цьому зберігаються, тому спосіб є перспективним для відновлення радіозображень космічних радіоджерел.