ПРОЯВ ЗОРЯНОЇ ЕВОЛЮЦІЇ В БІДНИХ НА МЕТАЛИ ЗОРЯХ - Мішеніна, Т. В.; Усенко, І. А.; Князєв, А. Ю.; Горбаньова, Т. І. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Зорі з бідним вмістом металів дозволяють нам встановити ранню історію Чумацького Шляху, але зорі на просунутій стадії еволюції (наприклад, гіганти, зорі AGB тощо) дозволяють нам вивчати особливості еволюції зір при низькій металевості. На основі спектрів, отриманих за допомогою ешелле-спектрографа з волоконним живленням HRS південноафриканського Великого телескопа (SALT, 11 м) у 2018–2020 рр., досліджено параметри атмосфери та вміст елементів чотирьох бідних на метали зір HE 1523-0901, HD 6268 HD 121135 і HD 195636 ([Fe/H] -1,5 – -3,0) досліджено. Вміст заліза визначали на основі еквівалентної ширини ліній. Вміст вуглецю (і азоту) визначали за допомогою підгонки молекулярного синтезу в області G-смуги CH (4300-4330 ÅÅ), N в області молекулярної смуги CN при 3883 Å, кисню, використовуючи лінії [O] 6300 Å та ІЧ-триплета на 7770 Å. Розглянуто зв’язок між хімічним збагаченням зір і їхньою зоряною еволюцією. Це може бути пов’язано з процесами перемішування всередині зір, тобто з механізмами перенесення речовини в ході їх еволюції. Параметри (log L/Lʘ і [C/H] ) зір HE1523-0901, HD6269 відповідають області канонічного змішування, зоря HD 121135 можливо не має впливу канонічного екстра-змішування. Введення можливої корекції за відхилення від термодинамічної рівноваги NLTE для значень вмісту вуглецю не змінює висновків про канонічне екстра-змішування в досліджуваних зорях HE1523-0901, HD6269; зоря 195636, швидше за все, є зорею горизонтальної або висхідної гілки гігантів з деякими особливостями хімічного складу та великою швидкістю обертання.