ПЛАВЛЕННЯ АДРОНІВ, КИПІННЯ КВАРКІВ І ГЛЮОНІВ - Саньї, Іштван; Біро, Тамаш; Єнковський, Ласло; Лібов, Владислав (Одеські астрономічні публікації, 2023)
В роботi проведено аналiз адронних спектрiв (розподiл Хагедорна) з акцентом на можливiсть насичення адронних станiв та переходом їх до “варева” (супу) з кваркiв та глюонiв. Основнi результати даної роботи такi: 1) дослiджено спектр мезонiв та барiонiв в областi великих мас; 2) з’ясована роль критичної температури в статистичнiй моделi Хагедорна; 3) проаналiзованi наслiдки конечностi спектра Хагедорна; 4) дана статистична iнтерпретацiя фазового переходу вiд адронiв до кваркiв та глюонiв в термiнах рiвняння стану. Унiкальною рисою отриманого рiвняння стану є наявнiсть в ньому вiд’ємної температури та переохолодження речовини. В бiльшостi вiдомих теорiй та моделей траєкторiї Редже є лiнiйнi та реальнi функцiї, що не допускає застосування їх для реальних резонансiв. Результати попереднiх аналiзiв в цьому напрямку нами розширено завдяки застосуванню нелiнiйних комплексних траєкторiй Редже, в яких зростання реальної частини є обмежений, що пiдтверджує насичення процесу народження резонансiв з великими масами. Приведенi конкретнi моделi таких траєкторiй, а саме: траєкторiї з кореневими порогами та такi, що слiдують з дисперсiйних спiввiдношень. Параметри приведених моделей траєкторiй Редже верифiковано за допомогою порiвняння з експериментальними даними про мезоннi та барiоннiрезонанси. В цiлому, робота є внеском в дослiдження одної з важливих та загадкових проблем фiзики високих енергiй – конфайнменту кваркiв та глюонiв на прикладi переходу важких адронних резонансiв в новий агрегатний стан речовини, можливо – кварк-глюонну плазму, властивостi якої ще до кiнця не з’ясовано.