RT VIR – НАПІВПРАВИЛЬНА ЗОРЯ З МАЗЕРНИМ ВИПРОМІНЮВАННЯМ: МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ОПТИЧНОЇ ЗМІННОСТІ - Кудашкіна, Л.С.; Андронов, І.Л. (Одеські астрономічні публікації, 2022)
На основі бази даних AAVSO проана- лізовано історичну криву блиску напіврегулярної пульсуючої зорі RT Vir (SRb, Sp M8III) з мазерним випромінюванням. Ця зоря широко досліджується в ІЧ-, радіо- та оптичному діапазонах. Значення періоду з GCVS (155 d ) суперечить деяким даним спостере- жень. Ознаки систематичної змінності також були виявлені в радіочастотному діапазоні з періодом, який був близьким до 200 днів. Дослідження періоду пока- зали, що період цієї зорі змінюється з часом, і було встановлено, що останнє значення становить прибли- зно 136 днів. Результат аналізу періоду візуальних даних з травня 1904 року по серпень 2016 року, нада- ний AAVSO для RT Vir. Використовувалися опублі- ковані бази даних «віртуальних обсерваторій» - AAVSOnet, Hipparcos, ASAS-SN, KWS. Аналіз періо- дограми показав, що зоря все ще має кілька періодів (320, 280, 169 і 153 дні). Фактично варіації не є справ- ді періодичними, є великі зсуви в часі, зміни ампліту- ди, і ці менші періоди виникають як піки меншої амп- літуди між основними з періодом 320. Були побудова- ні двоколірні діаграми блиску в I та показника кольо- ру (V-I) від V. Проведено апроксимацію «Running pa- rabola», визначено середні значення <V>=8,457, =3,658, <B-V>=+1,8.