ЕВОЛЮЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ОБЕРТАННЯ ВЕРХНЬОГО СТУПЕНЯ РАКЕТИ (КОСМІЧНИЙ ОБ’ЄКТ 1987-074G) - Кошкін, М. І.; Кожухов, О.; Шакун, Л. С.; Брюховецький, О.; Коробейнікова, О. О.; Мелікянц, С. М.; Страхова, С. Л.; Драгомірецький, В. В.; Рябов, А. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Для операцій з активного видалення космічного брухту необхідне апріорне знання параметрів обертання цільових тіл, тобто інформація про швидкість їхнього обертання та поточну орієнтацію у просторі. Це може бути забезпечено відповідними спостереженнями, призначеними для визначення цих параметрів. Реєстрація та подальший аналіз кривих блиску є найпоширенішим методом моніторингу обертання космічних об’єктів оптичними засобами. У роботі розглянуті результати багаторічних фотометричних спостережень великого об’єкта космічного брухту – 3-го ступеня ракети SL-14 (міжнародний номер COSPAR 1987-074G, USSTRATCOM ID 18340). Показано, як протягом 2006–2025 рр. неодноразово змінювалася швидкість обертання навколо центру маси цього резидентного космічного об’єкта (КО). Для розуміння причини такої поведінки КО 18340 необхідно вивчити взаємозв'язок між різним станом швидкості його обертання та відповідною орієнтацією в інерційному просторі його осі обертання. У роботі для цього розглянуто спостережні криві блиску КО 18340, які отримані та зареєстровані в 2024 році на різних обсерваторіях, проаналізовано їх структуру та ідентифіковано схожі фотометричні патерни на різних кривих блиску. Ці фотометричні патерни потім були використані для визначення напрямку у просторі осі обертання даного об’єкта у двох коротких часових інтервалах (1–3 доби) наприкінці лютого – на початку березня 2024 року. В результаті цього аналізу кривих блиску отримано чотири оцінки середнього напряму осі обертання та її еволюцію на двотижневому інтервалі. Використання двох кривих блиску, отриманих у прольотах над різними пунктами спостереження 27 лютого 2024 року дозволило визначити поточний напрямок осі обертання в інерційній системі координат: RA = 10°, Decl. = -66°. А на основі шести кривих блиску, що отримано 9, 10 і 11 березня 2024 року визначені наступні середні координати: RA = 06°, Decl. = -39°. При цьому внутрішню помилку цих результатів ми оцінюємо як ±(5–10)°. На основі цих результатів зроблено припущення про відсутність швидких коливань осі обертання КО 18340.