3D-ЗОБРАЖЕННЯ ЗІР У ПОЛІ ПОЛЯРНОЇ - Усенко, І. О.; Калюжний, М. П.; Мірошніченко, А. С.; Данфорд, С.; Тьорнер, Д.; Маджаєсс, Д. Дж.; Балам, Д. Д. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Ми представляємо тривимірну модель положень 20 зір у полі цефеїди α UMi (Полярна зоря) – 18 зір головної послідовності (спектральні типи A0–G0 V), K-гіганта HD 6319 (K2 III) та самої Полярної зорі (F8 Ib) – яка була створена за допомогою 3D-калькулятора Desmos 3D, на основі розрахованих U-, V- та W-компонент повного вектора швидкості зір у Галактичній системі координат. У цій статті були використані оцінки радіальної швидкості зірок з Усенка та ін. (2023). Було розраховано дві версії компонентів U, V та W — на основі паралаксу Gaia DR3 та фотометричного паралаксу. Отримане 3D-зображення показало, що в обох сценаріях 15 зір головної послідовності, K-гігант і Полярна зоря утворюють помітний кламп, тоді як три зірки (HD 14718, HD 90162 та HD 11696) розташовані поза ним. HD 14718 та HD 90162 належать до товстого диска, тоді як HD 11696 є залишком можливого розсіяного скупчення в полі Полярної зорі. K-гігант HD 6319 розташований всередині клампу та досить близько до цефеїди, і цілком можливо, що цей кламп є частиною основного компонента ймовірного розсіяного скупчення навколо Полярної зорі, розчиненого в полі цефеїди. Використання 3D-калькулятора для побудови просторового зображення зір може служити гарним інструментом для вивчення структури та динаміки розсіяних скупчень у майбутньому.