ОСОБЛИВОСТІ ФОТОМЕТРИЧНОЇ ЗМІННОСТІ FI SGE НА ОСНОВІ СПОСТЕРЕЖЕНЬ TRANSITING EXOPLANET SURVEY SATELLITE - Кейр, Л. Е.; Панько, О. О.; П’ятницький, М. Ю. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Ми представляємо результат аналізу індивідуальних кривих блиску FІ Sge, побудованих на основі спостережень Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). FI Sge – пульсуюча змінна зоря типу RR Ліри з виявленою біциклічністю та ймовірним ефектом Блажка. У цьому дослідженні ми проаналізували 3603 фотометричних точок, отриманих супутником TESS в інфрачервоній фотометричній смузі TESS з часовою роздільною здатністю близько 10 хвилин. Спостереження охоплювали 27денний інтервал (BJD 2459769.90 − 2459796.12) з перервою у спостереженнях близько доби. Повний набір даних містить 52 мінімуми та 51 максимум сезонної кривої блиску. Ми вважаємо, що для цього набору даних аналіз форми кривої блиску в мінімумах дає більш надійні та значущі результати. Ми проаналізували варіації форм мінімумів окремих кривих блиску для повного набору даних та для окремих груп спорідненості. Останній підхід дозволив нам виявити для FI Sge не тільки класичну біциклічність, але й вторинну біциклічність. Цей результат був отриманий вперше, і він є нетиповою поведінкою кривих блиску для пульсуючих змінних зір.