UNISTELLAR EVSCOPE 2: ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ, СПІЛЬНОТА КОРИСТУВАЧІВ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ - Печко, А. К.; Панько, О. О.; Васильченко, В. В.; Мірочнік, Н. П. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Телескопи Unistellar представляють нове покоління компактних астрономічних приладів, які поєднують портативність, автоматизацію та цифрові мережі, та розширюють можливості як професійних, так і цивільних астрономів. Наше дослідження оцінює технічні можливості телескопу Unistellar eVscope2, його освітній потенціал та наукове застосування, зокрема у фотометрії транзитів екзопланет. На основі порівняння наших спостережень, отриманих у співпраці з глобальною мережею Unistellar, та професійних даних проєкту OGLE, ми продемонстрували великий потенціал такого підходу. Ми показали, що спостережні дані, які отримують при взаємодії у спільноті Unistellar Global Network, навіть за ненайкращих умов, дозволяють будувати високоякісні криві блиску при змінах по току від зорі на рівні 1–2%, тому компактні цифрові телескопи можуть відігравати важливу роль в отриманні якісних спостережних даних, у навчанні наступного покоління астрономів, підвищенню інтересу до астрономії та розширенні кола непрофесійних спостерігачів. Ми підтвердили ефективність eVscope2 як інструмента для наукових досліджень, освітніх проєктів та міжнародної співпраці. Окрім основних спостережних можливостей, Unistellar eVscope2 демонструє перехід до моделі розподіленої спостережної екосистеми, у межах якої тисячі малих інструментів колективно створюють науково цінні результати, що служать базою для професійних досліджень. Поєднання спостережень у режимі реального часу, автоматичного розпізнавання подій і інтеграції з науковими базами даних робить такі інструменти потужним ресурсом не лише для досліджень транзитів екзопланет, але й для більш широкого кругу задач, тaких, як астрономічний моніторинг змінних зір, термінові спостереження несподіваних астрономічних явищ, спільні наукові спостережні кампанії тощо. Демократизуючи доступ до неба, телескопи та спільнота Unistellar сприяють науковій грамотності, дозволяючи навіть аматорам і студентам брати участь у глобальних дослідницьких ініціативах. Таким чином, він стимулює міжпоколінну співпрацю й формування нової моделі наукового колективу – синергії між науковцями, освітянами та ентузіастами, спрямованої на розвиток сучасної культури науки. Результати нашого дослідження показують, що компактні малоапертурні цифрові телескопи можуть відігравати значущу роль у формуванні майбутнього покоління астрономів і дослідників. Мережа Unistellar, яка поєднує технологічні інновації, соціальну участь і цивільну науку, демонструє реальний приклад того, як майбутня астрономія функціонуватиме на межі професійної та аматорської діяльності.