КОНФЕРЕНЦІЯ ГАМОВА У ВАШИНГТОНСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ТА 30-РІЧЧЯ ГАМОВСЬКИХ КОНФЕРЕНЦІЙ В ОДЕСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ - Рябов, М. І. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
120 років тому, у 1904 році, в Одесі народився видатний фізик та астрофізик Георгій Гамов. Він навчався в Одеському університеті та в період навчання працював обчислювачем в астрономічній обсерваторії університету. Надалі, після створення ним теорії альфа розпаду (1928 рік) він опинився у перших рядах провідних фізиків і брав участь у конференціях Нільса Бора. Початок Другої світової війни в Європі унеможливив їх подальше проведення. Після переїзду до США та роботи у Вашингтонському університеті Георгію Гамову вдалося організувати продовження конференцій з теоретичної фізики, що проводились раніше Нільсом Бором у Копенгагені. Загалом у період із 1935 по 1947 рік було проведено десять конференцій. У 2024 році відзначається 30 років від часу проведення Гамовських конференцій в Одесі. Гамовські конференції в Одеському університеті розпочалися на рік 90-річчя Г. Гамова в 1994 році. Спочатку вони проводилися один раз на п'ять років. Однак, у зв'язку з їхньою популярністю, починаючи з 2000 року, конференції стали щорічними. Цього року успішно провела свою роботу 24-а Міжнародна Гамовська конференція, присвячена 120-річчю від дня народження Георгія Гамова. Навіть у періоди епідемії Ковіду та воєнного часу гамовські конференції продовжувались, перейшовши на онлайн режим роботи.