ДОСЛІДЖЕННЯ ЛІНІЙ РАДІОАКТИВНОГО ПРОМЕТІЮ В СПЕКТРАХ ЗІР - Ющенко, В. О.; Гопка, В. Ф.; Ющенко, О. В.; Павленко, Я. В.; Шавріна, А. В.; Демесінова, А.; Васильєва, С. В. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
Досліджується вміст радіоактивного прометію в атмосферах зір в діапазоні ефективних температур від 12800 до 4000 К, а саме: в атмосферах магнітно-пекулярних зір HD 25354 і HR 465, цефеїди HIP 13962, червоного гіганту BL 138, що належить кулястій карликовій галактиці Форнакс. Період піврозпаду найтривалішого ізотопу 17,7 років серед 24 нестабільних ізотопів прометію – цей факт привів до упередженого дослідження цього елементу в спектрах зір. З появою сил осциляторів для прометію, розрахованих Фіветом та ін. в 2007 році, з’явилась можливість дослідити кількісно цей елемент по відношенню до атомів водню в атмосферах зір. Першими оцінили Нієльсен та ін. (2020) вміст прометію в атмосфері магнітно-пекулярної зорі HR 465, який виявився досить високим – трохи менше 5 dex. Дана робота є першою роботою, яка детальним чином досліджує лінії прометію в спектрах зір з використанням синтетичного спектру зір після детального дослідження параметрів їхніх атмосфер та хімічного складу стабільних елементів. Лінії прометію розглядались лише ті, які не є блендованими іншими лініями. Для спостереження ліній прометію Pm II в спектрах більш гарячих зір вміст прометію повинен бути більшим, ніж в спектрах холодних зір. Діапазон вмісту прометію від 6 dex до –0.5 dex при температурах атмосфер 12800 і 4000 К. Еквівалентні ширини не перевищують 20 міліангстрем в спектрах зір. Ця робота стимулює дослідження сил осциляторів в більш широкому діапазоні спектрів та більш низьких значень.