АСТРОМЕТРІЯ ЦІЛЕЙ МІСІЇ НАСА «ЛЮСІ»: (617) PATROCLUS, (3548) EURYBATES, (21900) ORUS В ОПОЗИЦІЇ 2021 - Троянський, В.; Охотко, Г.; Кашуба, В.; Удовіченко, С.; Кейр, Л.; Романюк, Я.; Саваневич, В.; Хламов, С.; Брюховецький, О.; Жуков, В.; Ліщинський, І.; Поплавський, О.; et al. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
Місія Lucy складається з п'яти прольотів повз троянські астероїди Юпітера, з метою дослідження відмінностей у поверхневих та внутрішніх властивостях цієї популяції. Під час п'яти прольотів ми зможемо спостерігати вісім троянських астероїдів. У статті детально розглянуто астрометричні спостереження троянських астероїдів Юпітера: (617) Patroclus, (3548) Eurybates і (21900) Orus з метою підтвердження положення (орбіти) астероїдів. Астрометричні спостереження проводилися протягом 11 ночей на двох обсерваторіях: обсерваторії Одеса–Маяки та Київській кометній станції. У роботі представлено результати спільного використання телескопів OMT-800, AZT-3, KIT та сучасного програмного забезпечення Lemur проекту Collection Light Technology (CoLiTec). Стандартні астрономічні спостереження та обробку зображень виконано за допомогою CoLiTec. Астероїд (617) Patroclus спостерігався в ніч з 16 на 17 квітня 2021 року в обсерваторії Одеса-Маяки. В результаті спостережень отримано 15 позицій астероїда. Астероїд (3548) Eurybates спостерігався сім ночей (312 позицій) у 2021 році телескопами ОМТ-800 та АЗТ-3. Додаткові спостереження цього астероїда проводилися в ніч з 26 на 27 грудня 2021 року на Київській кометній станції. Зібрані дані дають нам можливість визначити 58 положень астероїда за цю ніч. Астероїд (21900) Orus спостерігався в ніч з 17 на 18 жовтня 2021 року телескопом AZT-3 (24 позиції) та в ніч з 27 на 28 жовтня 2021 року телескопом OMT-800 (4 позиції). У статті представлено астрономічні зображення астероїдів (617) Patroclus, (3548) Eurybates і (21900) Orus у програмі перегляду зображень LookSky програмного комплексу Lemur. В результаті до бази даних MPC додано усі астрометричні спостереження даних астероїдів.