СПОСТЕРЕЖЕННЯ FI Sge У R-ДІАПАЗОНІ ТА ПОРІВНЯННЯ З РЕЗУЛЬТАТАМИ У V-ДІАПАЗОНІ - Кейр, Л.; Удовіченко, С. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
Нами викладені результати обробки спостережень у фільтрі R пульсуючої змінної зорі типу RR Ліри з ефектом Блажко FІ Sge за 36 ночей у 2018 році та 13 ночей у 2021 році. Ми використовували період та початкову епоху для цієї зорі, які були вже визначені за спостереженнями у V фільтрі. Наші спостереження у фільтрі R підтверджують наявність у FІ Sge двох періодів модуляції амплітуди всередині циклу Блажко, виявлених за спостереженнями у фільтрі V раніше. Аналіз зміщень кривих блиску вздовж фазової кривої за 2021 рік у фільтрі R призводить до висновку, що значення величини дискретного зміщення для зорі FІ Sge потрібно змінити з 0,043 фази подвійного періоду (0.50500*2 дні) на кратне їй значення 0,01075. Нові спостереження 2021 року у фільтрі R дозволяють припустити, що час зміни напрямку зміщень кривих блиску вздовж фазової кривої становить півтора року, а приблизний період цих змін становить три роки. Порівняння кривих блиску у фільтрі R та фільтрі V показує, що існує деяке запізнення часу моментів зміщень у фільтрі V по відношенню до фільтру R. Його значення не менше ніж 12 діб. Зміна показника кольору (V–R) вказує на ймовірне підвищення температури зорі, або в момент зміщення кривої блиску, або відразу після цього. Спостереження у фільтрі R підтверджують наявність у зорі FІ Sge ефекту Блажко, ефекту бі-циклічності та ефекту зміщення моментів максимумів до початкової епохи вздовж фазової кривої.