ВИЗНАЧЕННЯ ЗАНСТРІВСЬКИХ ТЕМПЕРАТУР ЦЕНТРАЛЬНИХ ЗІР ПЛАНЕТАРНИХ ТУМАНОСТЕЙ NGC 246 ТА NGC 7293 - Алілі, А. Х.; Мікаілов, Х. М.; Алішева, К. І. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
Планетарні туманності є ідеальною лабораторією для дослідження взаємодії між випромінюванням і речовиною. Вся енергія, яку отримує планетарна туманність, надходить від центральної зорі. Частина випромінювання поглинається туманністю. Центральна зоря планетарної туманності є продуктом еволюції зір малої і помірної маси. Такі зорі проходять через стадію зорі асимптотичної гілки гігантів. Температура центральної зорі є важливим параметром від якого залежать характеристики самої планетарної туманності. Він зумовлює ступінь збудження та іонізації атомів речовини туманності. У цій роботі зі спектрів планетарних туманностей NGC 246 і NGC 7293, які попередньо були нами оброблені, ми визначили потоки в лініях випромінювання Hβ і HeII. Спектри цих планетарних туманностей були взяті з архіву Європейської Південної Обсерваторії. З визначених потоків в лініях ми розрахували температури за методом Занстра відповідно по вищевказаних ліній центральних зір планетарних туманностей. Відповідно для центральної зорі туманності NGC 246 були знайденні значення температур 53723,14 K і 53723,14 K, а для центральної зорі туманності NGC 7293 – 51072 K і 89073,4 K. Отримані результати порівнюються з результатами інших авторів.