ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРІОДУ ОБЕРТАННЯ АСТЕРОЇДІВ ЗА КОРОТКОЮ СЕРІЄЮ СПОСТЕРЕЖЕНЬ ЯСКРАВОСТІ, НЕРІВНОМІРНО РОЗПОДІЛЕНОЇ НА ДОВГОМУ ІНТЕРВАЛІ ЧАСУ - Свінчицька, Д.; Еглітіс, І. (Одеські астрономічні публікації, 2024)
Астероїди головного поясу, розташовані між двома планетами (Юпітером і Марсом), схильні до значного впливу з боку цих планет (марс-кросери по Марсу), а також з боку інших планет. Це особливо викликає занепокоєння у випадку астероїдів з малими MOID (мінімальними відстанями перетину орбіт астероїдів і Землі), оскільки вони потенційно можуть становити значну небезпеку для Землі. У цій роботі ми представляємо криві блиску для 15 астероїдів головного поясу та астероїдів, що перетинають Марс, з малими MOID астероїд-Земля, меншими за 1,1 а.о. Ці астероїди з великою ймовірністю стануть астероїдами, що перетинають Землю або навколоземні. Для отримання вимірювань яскравості було проведено фотометрію з використанням CCD-зображень, отриманих телескопом Baldones Schmit telescope (1,2 м дзеркало, оснащене двома ПЗЗ-матрицями STX-16803). Криві блиску були отримані шляхом порівняння яскравості астероїдів із сонцеподібним колір-індексом п'яти-шести зір, обробленим за допомогою MaxIm DL. Решта вимірювань яскравості отримані з бази даних Центру малих планет (MPC) на основі даних 18 обсерваторій та супутника Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Вимірювання яскравості лише доповнюють вимірювання положення астероїда. Тому ці вимірювання яскравості, як правило, не дуже точні та розділені різними часовими інтервалами, які можуть бути досить великими. Для того, щоб знайти період обертання астероїда, іноді необхідно використовувати корекцію даних, а також програми, які здатні ідентифікувати період у нерівномірно розкиданих даних. У нашому аналізі використовувався метод Ломба–Скаргла, який визначив значення періоду для 14 астероїдів. Цей метод може бути використаний для отримання результатів для простих обертань астероїдів за умови, що астероїди спостерігаються з фазами в діапазоні від 7 до 40 градусів, що їхня форма – майже витягнутий еліпсоїд, і що їхні осі обертання майже перпендикулярні до їхніх геліоцентричних орбітальних площин.