ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ КОЛЬОРУ СУПУТНИКІВ LEO ЗА ДОПОМОГОЮ IP-КАМЕР - Куліченко, М. О.; Козирєв, Є. С.; Майгурова, Н. В.; Шульга, О. В. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Дослідження присвячене визначенню кольорових характеристик структурних поверхонь штучних супутників. Спостереження за супутниками проводилися в автоматичному режимі з використанням програмного забезпечення виявлення швидких об'єктів, розробленого в НДІ «МАО». Устаткування для супутникових спостережень складається з фотооб'єктиву Canon EF 85mm f/1.8 USM та професійної мережевої камери VIVOTEK IP816A-HP. Камера направлена в зеніт та має поле зору (4.9°х2.8°). Камера оснащена прогресивною матрицею CMOS із матрицею кольорових фільтрів Байєра для створення кольорового зображення RGB. Координатна та фотометрична обробка збережених зображень здійснюється за допомогою програмного забезпечення SExtractor та Astrometry.net разом із додатковими скриптами Python. У цій статті ми представляємо перші результати наших спостережень супутників LEO з використанням мережевих IP-камер із RGB-фільтром Байєра. Для перетворення інструментальних зоряних величин у системі RGB з фільтрами Байєра в стандартні зоряні величини фотометричної системи Gaia EDR3 bp/rp була вирішена система рівнянь, в якій обчислювані зоряні величини в фотометричній системі bp/rp були представлені як функції зоряних величин і кольорів в інструментальній системі RGB. Середні залишкові різниці між розрахованими зоряними величинами та величинами з каталогу становлять (0.03±0.15)mag та (0.01±0.16)mag для смуг bp та rp відповідно. Розраховані з використанням отриманих коефіцієнтів трансформації величини Brjb_bp та Rrjb_rp показують хорошу лінійну кореляцію з величинами bp та rp з каталогу Gaia EDR3. Тільки зорі головної послідовності в діапазоні (5-13)mag використовувалися як опорні зорі для визначення коефіцієнтів трансформації. Обчислено значення показників кольору (Brjb_bp – Rrjb_rp) для 8 супутників LEO з отриманими коефіцієнтами перетворення. Середня точність одержаних значень показників кольору становить близько 0.2mag.