ТЕСТОВІ ОПТИЧНІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ФРАГМЕНТІВ COSMOS 1408 - Кожухов, О. М.; Омельченко, Ю. В.; Кожухов, Д. М.; Соломаха, О. Г.; Куліченко, М. В.; Шульга, О. В.; Козирєв, Є. С.; Майгурова, Н. В. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Недіючий космічний апарат COSMOS 1408 (NSSDCA/COSPAR ID: 1982-092A) був знищений в результаті випробувань російської протисупутникової зброї 15 листопада 2021 року. Це призвело до створення величезної хмари уламків, які становлять загрозу для інших низькоорбітальних об’єктів, що знаходяться на близьких орбітах. Більше 1500 з цих фрагментів мали розміри, які можна відстежувати. Такі події вимагають швидкого та негайного моніторингу за допомогою всіх доступних засобів наземного відстеження, включаючи радіолокаційні та оптичні спостереження. В цьому дослідженні наведено результати оптичних спостережень окремих фрагментів супутника COSMOS 1408, що були отримані в Україні. В спостереженнях приймали участь телескоп ОЕС30 станції оптико-електронного спостереження Національного центру управління та випробування космічних засобів Державного космічного агентства України та Швидкісний автоматичний комплекс (ШАК) науково-дослідного інституту (НДІ) «Миколаївська астрономічна обсерваторія» у лютому 2022 року. Спостереження показали, що українські оптичні засоби спостереження здатні спостерігати об'єкти космічного сміття на низьких навколоземних орбітах з радіолокаційним перетином менше 0,1 кв. м. при наявності відносно точних ефемеридних даних. Була проведена астрометрична редукція отриманих кадрів з окремими фрагментами супутника, яка показала, що орбітальні параметри значної частини об’єктів, що спостерігалися, були близькими до орбітальних параметрів супутника перед подією. Крім того, результати обробки наявних спостережень вказують на те, що діапазон висот в апогеї значно перевищує діапазон висот в перигеї. Ці висновки узгоджуються з висновками, зробленими іншими дослідниками. У майбутньому буде важливо оцінити можливості спостережень за наслідками руйнування об'єкта на НЗО, особливо в перші години та дні після подібних подій, коли можуть відсутні точні дані про орбіту сміття.