АНАЛІЗ КРИВОЇ БЛИСКУ ШЕСТИ АСТЕРОЇДІВ ГОЛОВНОГО ПОЯСУ З MOID ЗЕМЛІ МЕНШЕ 1 АО - Еглітіс, І.; Нагайніс, К.; Соколова, А.; Кемпбелл, Дж. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Шість астероїдів головного поясу 1999 HK1 (11411), 1995 AM1 (30968), 1999 XC136 (53454), 1999 JN6 (70055), 1999 UQ9 (86280), 2000 SU2 (93041) з MOID Землі менше 1 а.о. досліджувалися в астрофізичній обсерваторії Балдоне Інституту Астрономії Латвійського університету в часовому діапазоні 2020-2022. Отримані дані кривої блиску разом з опублікованими даними Центру малих планет у часовому діапазоні 1999-2022 рр. були проаналізовані за допомогою рядів Фур’є, періодограми Ломба-Скаргла та методів мінімізації фазової дисперсії. Подано покроковий план аналізу. Результати, обчислені за даними різних обсерваторій, порівнюються та отримуються середньозважені періоди. Періоди обертання становлять для астероїдів: N11411 P = 6,544 години, N30968 P = 8,330 години, N53454 P = 4,615 години, N70055 P = 74,364 години, N86280 P = 1,315 або 6,658 години і N93041 P = 30,645 години. Метод рядів Фур'є дає придатні для використання результати аналізу довгих серій спостережень у декілька наступних ночей, коли період обертання не перевищує 7-10 годин. У випадках невеликих серій спостережень, розкиданих протягом великого періоду часу, з різною яскравістю в різних опозиціях, методи L-S і PDM працюють більш надійно. Метод PDM чутливий до невеликої кількості спостережень. Якщо кількість спостережень менше сотні, метод PDM здебільшого не працює. Показана методологія дозволяє аналізувати дані, точність яскравості яких становить один десятковий знак.