ПРО ПРОГРАМИ ДОСЛІДЖЕНЬ НА РАДІОТЕЛЕСКОПІ «УРАН-4» ІРА НАНУ – МОНІТОРИНГ ПОТОКІВ ПОТУЖНИХ РАДІОДЖЕРЕЛ, ДОСЛІДЖЕННЯ СУПЕРКОРОНИ СОНЦЯ, СПОСТЕРЕЖЕННЯ СОНЯЧНОГО ЗАТЕМНЕННЯ - Сухарєв, А. Л.; Рябов, М. І.; Галанін, В. В.; Комендант, В. Г. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Протягом 2020 – 2023 років, було виконано ініціативну серію програм спостережень на радіометрі, спроектованому та виготовленому В. В. Галаніним. Серед них спостереження іоносферних мерехтінь потужних радіоджерел Cas A, Cyg A, Virg A, Tau A, Pers A, на радіотелескопі URAN-4 (IRA NASU) на частотах 20 і 25 МГц. Спостереження проводилися за різних станів сонячної та геомагнітної активності та дозволяють аналізувати відгук іоносфери в регіоні Одеської Магнітної Аномалії на обурюючі події. Було встановлено, що радіоджерело 3С 84 (Perseus A) є найменш зашумленим, у місці розташування антени URAN-4 і добре підходить для вивчення іоносферного відгуку під час магнітних бур. Реєстровані періоди мерехтіння досліджуваних радіоджерел, у «спокійні» дні, перебувають у інтервалі 1-2 хвилини. Під час магнітних бур, періоди мерехтіння зменшуються до 10-30 секунд. У роботі розглянуто особливості відгуку мерехтінь різних джерел на магнітну бурю, оскільки вони просвічують різні просторові області іоносфери. Особливий інтерес становлять спостереження радіоджерела Taurus A (3C 144), який щорічно, у червні, просвічує надкорону Сонця. Обробка сканів таких спостережень джерела 3С 144 показує посилення варіацій із середнім «періодом» близько 5-10 секунд. Також було проведено спостереження щодо реєстрації особливостей варіацій радіофону під час часткового Сонячного затемнення. Показано, що під час Сонячного затемнення рівень фонового радіо-шуму значно підвищується. При цьому рівень фону наступного дня після затемнення був досить високим. Планується докладніший аналіз цього ефекту за наявності можливостей проведення повторних спостережень.