ДЕКАМЕТРОВИЙ СПЛЕСК IV ТИПУ З НЕЗВИЧАЙНО ВИСОКОЮ ПОЛЯРИЗАЦІЄЮ - Мельник, В. Н.; Браженко, А. І.; Французенко, А. В.; Доровський, В. В.; Шевчук, М. В. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Ми обговорюємо результати спостережень сплеску IV типу з незвично великою поляризацією, яка досягає в максимальній фазі 100%. Цей сплеск було зареєстровано радіотелескопами УРАН-2 (Україна) та НДА (Франція) 13 липня 2022 року. Цей сплеск тривав біля 5 годин і мав тонку структуру у вигляді суб-сплесків з великою швидкістю дрейфу та малою тривалістю. Ми пов’язуємо цей сплеск з корональним викидом мас (СМЕ), який розповсюджувався практично в східному напрямку у вигляді ниткоподібної структури. Теоретичний розгляд властивостей субсплесків за допомогою плазмового механізму радіовипромінювання дозволяє пояснити їх високу поляризацію, великі швидкості дрейфу та малу тривалість в рамках єдиного підходу.