СПЕКТРАЛЬНІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ПОДВІЙНОЇ ЗОРІ ТИПУ АЛГОЛЯ δ ТЕРЕЗІВ - Рустамов, Б. Н.; Мікаілов, Х. М.; Алішева, К. І.; Маммадова, С. О.; Агаєва, Ш. А.; Мариєва, О. В. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
Наведено результати спектральних спостережень подвiйної зорi типу Алгола δ Lib. Було використано два набори спектрiв. Перший був здобутий у фокусi Кассегрена 2-м телескопа Шамахiнської Астрофiзичної Обсерваторiї iм. Н. Тусi на оптоволоконному ешеле-спектрографi ShAFES за допомогою ПЗЗ-матрицi у червнi 2020 р. Спектри отриманi зi спектральною роздiльною здатнiстю R = 56000, у дiапазонi довжин хвиль λ = 3900-7500 Å. Другий набiр спектрiв отримано на 2-м телескопi iм. Л. Перека Астрономiчного Iнституту Чеської Академiї Наук за допомогою ешеле-спектрографа Ондрейова (OES) у фокусi куди у червнi та липнi 2022 р. Дiапазон довжин хвиль λ = 3750-9200 Å та R = 50000. Обробка спектрiв проводилася за стандартною методикою, за допомогою нової версiї програми DECH 30. Для порiвняльного аналiзу кривих променевих швидкостей також використанi опублiкованi данi променевих швидкостей спектральних лiнiй δ Lib. Описано поведiнку лiнiй Hα i Hβ в спектрi зорi протягом фази орбiтального перiоду. За нашими даними променевих швидкостей лiнiй Hα i Hβ i з залученням опублiкованих даних, побудованi кривi променевих швидкостей обох компонент системи δ Lib. У деяких фазах орбiтального перiоду виявлено абсорбцiйний компонент у синiй (фази 0.62 та 0.75) або червонiй (фази 0.18 та 0.19) частини профiлiв лiнiй Hα та Hβ. Абсорбцiйнi лiнiї Hα i Hβ, що спостерiгаються нами, вiдносяться до основної компоненти подвiйної системи δ Lib. Передбачається, що поява абсорбцiйних компонентiв у цих лiнiй пов’язана з тим, що в цих фазах у Hα i Hβ спостерiгаються первинний i вторинний компоненти системи δ Lib одночасно, або з пiдозрою про третiй компонент системи, i не виключено, що цей ефект пов’язаний з так званим ефектом Маклафлiна – Россiтера, який у поодиноких випадках спостерiгається у подвiйних системах типу Алгола. Попередньо ми надаємо перевагу першiй гiпотезi, але надалi всi три гiпотези будуть ретельно дослiдженi, в мiру накопичення спостережного матерiалу.