ЗІТКНЕННЯ СКУПЧЕНЬ ГАЛАКТИК: ВИКОРИСТАННЯ КОМП'ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Берковський, М.; Панько, О.; Мірошник, М. (Одеські астрономічні публікації, 2023)
У дослiдженнi на основi каталогу змодельованих зiткнень скупчень галактик (“The Galaxy Cluster Merger Catalog: An Online Repository of Mock Observations from Simulated Galaxy Cluster Merg ers”, on-line data: http://gcmc.hub.yt/) вивчено можливостi методiв комп’ютерного моделювання процесу зiткнення скупчень галактик iз рiзними початковими параметрами для дослiдження особливостей скупчень пiсля процесу злиття. Ми розглядаємо скупчення галактик як об’єкти, що еволюцiонують, зокрема через зiткнення. Комп’ютерне моделювання злиття скупчень галактик i порiвняння його результатiв зi спостережними даними дає змогу визначити еволюцiйний статус реальних скупчень зi складною внутрiшньою будовою. У рамках дослiдження ми детально проаналiзували серiю моделей наслiдкiв злиття скупчень галактик за рiзних початкових умов, таких як вiдношення мас, початковий параметр зiткнення або коефiцiєнт плазми β. Було розглянуто часовi iнтервали вiд 0 до 4.8 млрд рокiв, вiд 0 до 6 млрд рокiв i вiд 0 до 10 млрд рокiв, залежно вiд початкових умов. Також проаналiзовано та порiвняно мiж собою змодельованi результати зiткнень скупчень галактик. На основi зображень змодельованих скупчень галактик побудовано карти розподiлу загальної густини маси та рентгенiвського випромiнювання, якi порiвняно зi спостереженнями. Наведено приклади аналiзу двох реальних збурених скупчень галактик за допомогою мап розподiлу загальної густини маси та рентгенiвського випромiнювання. Зроблено висновок, що порiвняння оброблених зображень iз реальними дає змогу оцiнити параметри скупчень, що злилися, та визначити час цього зiткнення. Показано перспективнiсть використання цього каталогу для вивчення скупчень галактик зi складною внутрiшньою структурою. Каталог також буде корисним при викладаннi курсу ”Позагалактична астрономiя”.