ПОКРИТТЯ ЗОРІ UCAC4 488-082551 АСТЕРОЇДОМ (76228) 2000 EH 75 31 ТРАВНЯ 2022 РОКУ - Горбаньов, Ю.М.; Клещонок, В.В.; Кімаковський, С.Р. (Одеські астрономічні публікації, 2022)
31 травня 2022 р. були проведені спостереження покриття астероїдом (76228) 2000 EH 75 зорі UCAC4 488-082551 на спостережній станцій в с. Крижанівка (код A85) Одеського національного університету імені І.І.Мечникова. Для спостережень використовувався комплекс з телескопу системи Шмідта (Діаметр головного дзеркала D=271.25 мм, діаметр корекційної пластини Dk=223.9 мм, фокусна відстань F=440 мм),, GPS-приймача і камери «ВІДЕОСКАН-415- 2001». Умови спостережень: ясно, висота зорі над горизонтом 49° в південному напрямку, місяць під горизонтом. Зоря з каталогу UCAC4 (Zacharias et.al, 2013), яка має наступні фотометричні параметри mB=14.008, mV=12.720, mr=12.284, mi=11.813. Діаметр зорі не визначався. Астероїд (76228) належить до Головного поясу астероїдів з періодом обертання 4.17178 років. Він має абсолютну зоряну величину 14.93, геометричне альбедо 0.123±0.013, діаметр 5.00±0.23 км (Masiero et. al, 2011). За ефемеридами момент покриття 23:52:44±4 сек. Максимальна тривалість покриття 0.4 сек при умові знаходження в центрі полоси видимості покриття. Падіння яскравості зорі під час покриття приблизно на 8 m . Був отриманий запис покриття у вигляді послідовності gif файлів з тривалістю експозиції одного кадра 0.5 сек. Системний час комп’ютера, який використовувався для запису, контролювався за допомогою GPS-приймача, аналогічний тому, що описаний в роботі (Карбовський та ін., 2017). Обробка показала, що оцінка тривалості покриття 0.46±0.04 с. Невизначеність початку покриття в межах експозиції дає сумарну оцінку точності моменту максимальної фази покриття 23:52:44.06±0.10 с. Оцінки хорди астероїда за тривалістю покриття L = 9.2±0.8. Ця оцінка близька до оцінок діаметру з роботи (Masiero et. al,, 2011).