УТОЧНЕНІ ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ПОДВІЙНОЇ СИСТЕМИ HD327083 - Нодяров, А.С.; Мірошніченко, А.С.; Хохлов, С.А.; Жаріков, С.В.; Мансет, Н.; Усенко, І.О. (Одеські астрономічні публікації, 2022)
HD327083 є членом невеликої гру пи надгiгантiв, якi демонструють явище B[e]. Було виявлено, що це подвiйна система з компонентами надгiганта раннього B i раннього F. Однак фунда ментальнi та орбiтальнi параметри системи не були точно вiдомi. Ми визначили новий набiр параметрiв системи, якi включають орбiтальний перiод i маси компонентiв, використовуючи комбiнацiю фотоме тричних i спектроскопiчних даних. Новий орбiталь ний перiод 107.7 днiв було знайдено як за змiнами положення спектральних лiнiй, так i за кривою вi зуального блиску. Лiнiї поглинання холодного ком понента демонструють напiвамплiтуду променевої швидкостi 48.3 кмс −1, подiбну до лiнiй випромiню вання, якi виникають навколо гарячого компонента. Система показує частковi затемнення. Ми оцiнили маси компонентiв як майже рiвнi та близькi до 6-8 M ? . Маси виявилися меншими за еволюцiйнi маси, що може бути наслiдком недавнього масопереносу.