ВІД СПЕКТРОСКОПІЇ ДО ХІМІЧНОЇ ЕВОЛЮЦІЇ ГАЛАКТИКИ. ЧАСТИНА 1. - Мішеніна, Т. (Одеські астрономічні публікації, 2022)
Подано короткий огляд результатів, отриманих в Одеській астрономічній обсерваторії за аналізом спектрів зірок з 1892 по 2000 рр. Огляд починається з перших спостережень емісійних ліній у сонячних протуберанцях, здійснених у 1892 році під керівництвом Олександра Кононовича, і включає огляд спектрофотометричних досліджень, проведених в обсерваторії за допомогою інструментів і телескопів, розроблених власними силами; теоретичний розгляд питань моделювання фізичних умов у зірках та моделювання спектрів починаючи з 60-х років 20-го століття. Також описані основні результати дослідження зірок різних типів, включаючи холодні гіганти K-, M спектральних класів, зірки з різними особливостями хімічного складу, який проявляється посиленими лініями металів і смуг молекули циану CN, подвійні системи різних типів та їх моделювання, напів-правильні та довгоперіодичні змінні зірки, зірки типів RR Ліри, δ Щита та λ Волопаса, різновиди цефеїд, блакитні страглери поля та скупчень, гарячі зірки B Головної Послідовності тощо, і, нарешті, збагачення галактичних зірок елементами захоплення нейтронів.