ВІДКРИТТЯ НОВОЇ [WR] ЗОРІ - Абдулкарімова, А.Ф.; Марьева, О.В.; Карпов, С.В. (Одеські астрономічні публікації, 2022)
Зiрки Вольфа-Райє (WR) – це масивнi об’єкти, що проеволюцiонували, спектри яких багатi емiсiйними лiнiями, що свiдчать про високий темп втрати маси. Хоча вперше зiрки WR були описанi понад 150 рокiв тому, зараз у нашiй Галактицi вiдомо лише 667 об’єктiв цього типу. Тому вiдкриття кожної нової зiрки WR, особливо з урахуванням спектральних спостережень, є рiдкiсною подiєю. Стаття присвячена зiрцi J040901.83+323955.6, виявленiй кiлька рокiв тому у спектральному оглядi телескопа LAMOST методами машинного навчання та класифiкованою як WR зiрка. Нас зацiкавило, що рiзнi дослiдники на основi рiзних методiв класифiкують цей об’єкт по-рiзному – вiд змiнної RR Lyr до багатої на азот WR – i ми почали наше дослiдження. Ми визначили положення зiрки на дiаграмi колiр-величина i виявили, що J040901.83+323955.6 знаходиться в областi маломасивних зiрок. На пiдставi цього робимо висновок, що J040901.83+323955.6 є [WR] – центральною зiркою планетарної туманностi. Для вивчення її фотометричної змiнностi ми поєднали данi з рiзних оглядiв неба. Побудованi кривi блиску явно показують, що зiрка дуже змiнна, амплiтуда змiнностi досягає 0.5 зор. величини.