РАННІ КИЇВСЬКІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ АСТЕРОЙДІВ: АНАЛІЗ І ПОРІВНЯННЯ З КАТАЛОГАМИ TYCHO-2 ТА GAIA - Шатохіна, С.В.; Казанцева, Л.В. (Одеські астрономічні публікації, 2021)
Більш ніж 50 років безперервні фотографічні спостереження астероїдів проводились за допомогою телескопів Астрономічної обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України. Отримано близько 3 тисяч фотографічних платівок, окремі з яких були експоновані ще в 1908 р. На основі результатів обробки цих спостережень астероїдів, опублікованих у різних доступних нам виданнях та в базі даних Центру малих планет, були зібрані дані про положення та величини астероїдів. Всього накопичено понад 5 500 положень і зоряних величин астероїдів. Усі позиційні дані були порівняні з ефемеридами JPL та проаналізовані. За різними серіями спостережень астероїдів були отримані значення точності координат, різні в залежності від методів вимірювання і обробки платівок та опорних каталогів зірок. Для покращення в систематичному відношенні наших положень астероїдів та, враховуючи високу точність та зоряну репрезентативність сучасних зоряних каталогів, ми оцінили можливості повторної обробки деяких із ранніх спостережень. Використовуючи Tycho-2, Gaia DR2 та Gaia EDR3 каталоги в якості опорних, 590 платівок, отриманих за допомогою подвійного довгофокусного астрографа MAO NASU у 1952-1986 роках, були пере-оброблені на основі старих вимірів платівок. Усі заново визначені та попередні оригінальні положення астероїдів були порівняні з ефемеридами JPL. Результати порівняння вказують на покращення систематичної та випадкової складових точності координат для нових положень астероїдів у порівнянні з попередніми. При порівнянні нових положень астероїдів, визначених у системах каталогів Tycho-2 та Gaia, значних відмінностей в точності не виявлено.