СПЕКТРОСКОПІЯ ВИСОКОЇ РОЗДІЛЬНОЇ ЗДАТНОСТІ B[e] ЗОРІ MWC 645 - Нодяров, А.С.; Мірошниченко, А.С.; Хохлов , С.А.; Жаріков, С.В.; Мансет, Н.; Клочкова, В.Г.; Усенко , І.О. (Одеські астрономічні публікації, 2021)
Представлено оптичнi спектроскопiчнi спостереження високої роздiльної здатностi зiрки лiнiї випромiнювання MWC645. Спектр демонструє потужнi лiнiї випромiнювання Бальмера з подвiйними пiками, а також лiнiї випромiнювання з низьким рiвнем збудження FeII, [FeII] i [OI], якi є ознаками феномену B[e], в той час як лiнiї гелiю не були знайденi. Крiм емiсiйних лiнiй, ми вперше iдентифiкували лiнiї поглинання нейтральних металiв (наприклад, LiI 6708 ˚ A, CaI 6717 ˚ A, а також ряд FeI i TiI лiнiї), що вказують на наявнiсть холодного компонента в системi. Виявлено, що гелiоцентрична радiальна швидкiсть, вимiряна в нашому найкращому спектрi, становить −65,1±1,0 кмs −1 для лiнiй випромiнювання та −23,2±0,4 кмs −1 для лiнiй поглинання. Використовуючи комбiнацiю фотометричних i спектроскопiчних даних, а також вiдстань Gaia EDR3 (D=6,5±0,9 кпк), ми розiбрали внески компонентiв i оцiнили їх температуру та свiтнiсть (∼15000 K i ∼4000). K, log L/L ? = 3,8±0,2 i 2,8±0,2 для гарячого та холодног о компонентiв вiдповiдно).