ТРИВИМІРНЕ ЧИСЛОВЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЗАЛЕЖНОСТІ СТРУКТУРИ ДИСКУ ВІД КОНФІГУРАЦІЇ ВІТРУ В ПЕРШІЙ ТОЧЦІ ЛАГРАНЖА В МІКРОКВАЗАРІ CYG X-1. ВИПАДОК ЧИСЛОВОЇ СІТКИ ВИСОКОЇ РОЗДІЛЬНОЇ ЗДАТНОСТІ У ВЕРТИКАЛЬНОМУ НАПРЯМКУ - Назаренко, В. В. (Одеські астрономічні публікації, 2021)
Дана стаття присвячена вивченню питання як структура диску залежить вiд вiтру в точцi L1 для мiкроквазара CYG X-1. Результати показують, що коли розмiр областi, в якiй вiтер вiдсутнiй в околицi точки L1 , менше або дорiвнює 0,07, радiус диску дуже малий, близько 0,08 в одиницях орбiтального розподiлу. Коли розмiр областi збiльшується до величини 0,115 то радiус диску стає стандартним та рiвним 0,22 в одиницях орбiтального розподiлу. Iншими словами, результати показують, що структура диску досить сильно залежить вiд багатьох факторiв, включаючи конфiгурацiю вiтру донора в околицi точки L1. Ця конфiгурацiя властива тiльки для мiкроквазарiв. Дiйсно, оскiльки мiкроквазари є масивними тiсними подвiйними системами, донор в таких системах являєтья масивною зорею, вiд якої тече сильний радiацiйний вiтер. З iншого боку, в мiкроквазарах акрецiйнi диски присутнi i це означає, що потiк газу в околицi точки L1 також присутнiй. Це, в свою чергу, означає, що конфiгурацiя речовини в околицi точки L1 дуже складна, оскiльки вiтер донора з високою швидкiстю втрати маси та потiк речовини з точки L1 повиннi iснувати в околицi точки L1 одночасно. Ця ситуацiя може бути вирiшена, якщо припустити, що центральне джерело в акрецiйному диску буде впливати на структуру атмосфери донора в околоцi точки L1 i це буде, в свою чергу, приводити до руйнування вiтру в околицi точки L1. Це остаточно буде означати, що потiк речовини в точцi L1 буде iснувати без вiтру та вiн буде втiкати в порожнину Роша акретора, приводячи до формування акрецiйного диску. Тут виникає одна проблема: яка конфiгурацiя вiтру в розширенiй околицi точки L1 iснує, вiд яких параметрiв вона залежить та як ця конфiгурацiя буде впливати на змiну структури диску. Ми добре розумiємо, що ця ситуацiя виникає тiльки у випадку мiкроквазарiв, 1 2 Odessa Astronomical Publications, vol. 34 (2021) то ж ми намагались вирiшити цю проблему в данiй статтi.