ПІДГОТОВКА РАДІО- ТА ОПТИЧНИХ ДАНИХ ДЛЯ ПОРІВНЯННЯ КАНДИДАТІВ У ПОДВІЙНІ ЧОРНІ ДІРИ: КЕЙС OJ 287 - Забора, Д. А.; Рябов, М. І.; Сухарев, А. Л. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Передісторія. У світлі нещодавніх відкриттів, зокрема появу у літературі вагомих доказів на користь подвійної надмасивної чорної діри (SMBH) у ядрі OJ 287, інтерес до пошуку подібних об’єктів пожвавився. Відтак, питання виявлення кандидатів набуло значної актуальності. Змінність радіопотоку Активних ядер галактик (АЯГ) в оптичному, радіо- та просторовому вимірах надає суттєві інсайти стосовно складної структури фізичних явищ у безпосередньому оточенні чорної діри та умов запуску джетів. Зокрема, ці прояви можуть свідчити про наявність подвійної SMBH у центрі такої системи. Дані та методи. У статті використовуються багатофільтрові оптичні спостереження (агреговані AAVSO) та радіоспостереження проєкту MOJAVE на частоті 15 GHz, наведені в Lister et. al. (2019), у вигляді радіопотоків та положень яскравих компонент (отриманих із бази VizieR). Для обробки застосовуються методи часово-частотного аналізу (зокрема вейвлет-аналіз, LombScargle та крос-кореляція), а також кластеризаційні та регресійні методи машинного навчання та аналізу. Результати. Перетини акреційного диску чорною дірою-компаньйоном у ядрі OJ 287 спричиняють характерні спалахи у оптичному діапазоні та впливають на морфологію джета. Останнє виявляється у зміні позиційних кутів яскравих особливостей (компонент). Виявлено, що ці зміни у кейсі OJ 287 демонструють помітні патерни, які можна використовувати як індикатори для кандидатів на подвійну SMBH у активних ядрах. Висновки. Встановлений зв’язок між оптичними спалахами (з потенційною рентгенівською верифікацією) та змінами орієнтації компонентів джетів із характерним патерном може слугувати критерієм виявлення кандидатів у подвійні чорні діри в АЯГ.