ВИЗНАЧЕННЯ ОРБІТИ ТИМЧАСОВОГО СУПУТНИКА ЗЕМЛІ АСТЕРОЇДА 2024 PT5 - Карастан, М.; Базєй, О. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Виконано дослідження гравітаційного впливу великих планет та Місяця на орбітальну динаміку та механічну енергію астероїда 2024 PT5 під час його тимчасового захоплення Землею. Виявлений 7 серпня 2024 року за допомогою огляду ATLAS Sutherland, астероїд перейшов на еліптичну геоцентричну орбіту наприкінці вересня 2024 року та повернувся на геліоцентричну траєкторію в середині листопада 2024 року. Основна мета полягає у визначенні того, які тіла Сонячної системи, зокрема Місяць та найближчі планети, сприяли процесу захоплення, викликали зміни у повній механічній енергії астероїда під час фази захоплення та створили ключові збурення, що призвели до його виходу з гравітаційного поля Землі. Високоточні геоцентричні ефемериди та оскулюючі орбітальні елементи були отримані з сервісу JPL Horizons. Чисельний аналіз часових рядів для кінетичної, потенційної та повної механічної енергії, а також ексцентриситету, був проведений для характеристики як фаз захоплення, так і фаз вивільнення. Особливу увагу було приділено часовим кореляціям між близькими зближеннями астероїда з Місяцем та великими планетами, а також відповідним змінам його орбітальних елементів. Цей підхід виокремлює інтервали часу, протягом яких 2024 PT5 зазнавав найбільш виражених динамічних змін, тим самим надаючи інформацію для цілеспрямованих числових моделювань. Методологія включає детальне формулювання проблеми та обчислювальної процедури, зокрема критерії, що використовуються для визначення початку та кінця тимчасового захоплення супутника, та зусилля щодо ідентифікації тіл, що чинять найсильніший гравітаційний вплив. Результати закладають основу для розробки загального алгоритму оцінки ймовірності захоплення будь-якого навколоземного об’єкта, а також для оцінки його потенційної небезпеки або наукової цінності для майбутніх місій з повернення зразків. Застосування цих методів обіцяє підвищити точність прогнозів траєкторії астероїдів та підтримати поточні ініціативи планетарної оборони.