ПЕРІОДИЧНІ ВАРІАЦІЇ В ОПТИЧНОМУ СПЕКТРІ ЗОРІ ПІСЛЯ AGB LN HYA - Ачкассова, С. Е.; Нурмахаметова, Ш. Т.; Мірошніченко, А. С.; Вайдман, Н. Л.; Хохлов, С. А.; Агішев, Д. Т.; Данфорд, С. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
LN Hya (BS 4912; HD 112374) довгий час вважався надгігантом типу F після AGB, розташованим на високій галактичній широті (b = +36°.3). Раніше дослідження спиралися на обмежений спектроскопічний та фотометричний матеріал. Ми представляємо новий набір даних, що містить 73 оптичні спектри середньої роздільної здатності (R ≈ 12 000), отримані на телескопі діаметром 0,81 м Обсерваторії Трьох Коледжів (Північна Кароліна, США) у 2021—2025 рр. Ми виявили регулярні варіації радіальних швидкостей (RV) ліній поглинання з періодом 148,63±0,09 днів. Наші спостереження охоплюють 10 останніх циклів змінності та свідчать, що LN Hya є подвійною системою з ексцентричною орбітою (e = 0,19 ± 0,02). У цій роботі ми описуємо процес редукції та аналізу даних, а також деякі спектральні особливості системи. Окреслено плани подальшого детальнішого дослідження LN Hya, що включають аналіз наявних фотометричних даних і їх кореляцію зі спектральною варіабельністю.