СПЕКТРОСКОПІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОДВІЙНОЇ ЗОРІ ПІСЛЯ AGB HR 4049 - Нурмахаметова, Ш. Т.; Вайдман, Н. Л.; Мірошніченко, А. С.; Агішев, А. Т.; Хохлов, А. А. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Ми представляємо нове спектроскопічне дослідження HR 4049, зорі після AGB у подвійній системі, на основі echelle-спектрів, отриманих з 2019/03/19 по 2025/04/08 за допомогою телескопа діаметром 0,81 м Обсерваторії Трьох Коледжів (Північна Кароліна, США) з роздільною здатністю R ≈ 12 000. Крос-кореляційний аналіз 83 спектрів у діапазоні 4760–4780 Å дозволив визначити орбітальні параметри: період P = 428,47 ± 0,01 доби, ексцентриситет e = 0,29 ± 0,01, аргумент періастра ω = 242,3° ± 0,3°, епоха періастра T₀ = 2 458 383,2 ± 0,6, системна швидкість γ = -30,12 ± 0,09 кмс⁻¹ та напівамплітуда K₁ = 15,52 ± 0,13 кмс⁻¹. Використовуючи паралакс Gaia DR3 (d = 1397⁺¹⁷⁶₋₁₆₈ pc) та середню максимальну зоряну величину (mᵥ = 5,35 mag), світність оцінено як log(L/L⊙) = 4,22 ± 0,12, що відповідає початковій масі 3–4 M⊙. Масова функція у поєднанні з вірогідними нахилами орбіти вказує на сучасні маси ∼ 0,75 M⊙ для первинної компоненти та 0,70–0,82 M⊙ для вторинної. Отримані результати підтверджують довготривалу орбітальну стабільність HR 4049 та встановлюють нові обмеження на властивості пост-AGB подвійних систем.