СПЕКТРАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗОРІ ГЕРБІГА Ae HD 31648. ЛІНІЇ ВИПРОМІНЮВАННЯ Hα ТА Hβ - Мамедова, С. О.; Алієва, В. І.; Рустамов, Б. Н. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Ми представляємо результати спостережень ліній Hα та Hβ у спектрі зорі типу Ae Хербіга — HD 31648. Для дослідження було використано сім спектрів із бази даних Be Stars Spectra Database зі спектральною роздільною здатністю R ≈ 11 000, а також три спектри, отримані на 2-метровому телескопі Шамахинської астрофізичної обсерваторії з використанням Шамахінського волоконного ешeль-спектрографа (R ≈ 28 000). У наявних спектрах лінія Hα переважно спостерігається як профіль типу P Cyg III, що характеризується співвідношенням інтенсивностей синього та червоного компонентів Ib/Ir ≪ 1, а в двох випадках зафіксовано класичний профіль типу P Cyg — червонозміщений емісійний пік із синьозміщеним поглинанням. Кореляції між змінами інтенсивностей синього (Ib) і червоного (Ir) компонентів не спостерігається. Найбільших змін зазнає синій компонент, проте варіації також присутні в інтенсивності червоного емісійного піку. Профіль лінії Hβ у центральній частині показує структуру типу P Cyg із широкими фотосферними крилами. Червоний емісійний компонент лінії Hβ демонструє значну змінність, що корелює зі змінами червоного емісійного компонента лінії Hα. Загалом змінність профілів ліній Hα і Hβ проявляється синхронно. У роботі проведено порівняльний аналіз поведінки ліній Hα і Hβ із використанням аналогічних опублікованих даних.