ОСЛАБЛЕННЯ МАГНІТНОГО ПОЛЯ В ГЛИБОКИХ ШАРАХ СОНЯЧНОЇ ПЛЯМИ - Лозицький, В. Г.; Яковкін, І. І.; Павліченко, У. О.; Шемінова, В. А. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Представлені попередні результати спектрально-поляризаційних спостережень великої сонячної плями 17 серпня 2024 р., яка спостерігалась на ешельному спектрографі горизонтального сонячного телескопа Астрономічної обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Прямі вимірювання магнітного поля у цій плямі були виконані по розщепленню бісекторів профілів 10 спектральних ліній, в основному ліній Fe I, а також трьох ліній іонів Fe II, Cr II та Sc II. Магнітне поле, виміряне по розщепленню сігма-компонент лінії Fe I 5250.2, досягало 3400 Гс, однак величина поля по інших лініях з меншими факторами Ланде була значно меншою, відображаючи, очевидно, поздовжню компоненту магнітного поля BLOS, а не його модуль напруженості. Форма бісекторів профілів I ± V в основному відповідає однорідному полю лише для ліній Fe I, тоді як для ліній іонів ці бісектори мають досить своєрідний вигляд, з мінімальним розщепленням приблизно на половинній глибині лінії, а максимальним – в ядрі таких ліній або в їх крилах. Якщо визначати усереднене по всьому профілю магнітне поле, виходячи з середнього розщеплення бісекторів на різних глибинах кожної спектральної лінії, то виявляються такі основні ефекти: (а) лінії іонів показують на 300–1200 Гс слабші магнітні поля, ніж лінії нейтральних атомів, (б) виміряна величина BLOS зростає з фактором Ланде для ліній нейтральних атомів, але для іонів, очевидно, відповідна залежність є протилежною, (в) для ліній нейтральних атомів величина BLOS зменшується при збільшенні потенціалу збудження нижнього терма ЕР. Ефект (б) стосовно ліній нейтральних атомів можна пояснити значним нахилом силових ліній до променя зору, тоді як ефекти (а) і (в), вказують на те, що напруженість магнітного поля у плямі зменшувалась з глибиною. Однак наразі залишається неясним, якою тут може бути роль термодинамічних ефектів а також субтелескопічної структури магнітного поля.