ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК РАДІОТЕЛЕФОННОЇ МЕРЕЖІ GURT: МОЖЛИВОСТІ СПОСТЕРЕЖЕНЬ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ - Бубнов, І. М.; Ващишин, Р. В.; Станіславський, О. О.; Коноваленко, О. О.; Бєлов, О. С.; Селін, В. Ю.; Французенко, А. В.; Станіславський, Л. О.; Шевчук, М. В.; Резніченко, О. М.; Ульянов, О. М.; Єрін, С. М.; et al. (Одеські астрономічні публікації, 2025)
Відновлення трьох секцій низькочастотного українського радіотелескопа ГУРТ, пошкоджених унаслідок воєнних дій, стало важливим етапом у продовженні астрономічних досліджень в умовах значних викликів. У 2023 році дві з них були успішно відновлені та оснащені автономними системами енергоживлення на території Радіоастрономічної обсерваторії ім. С. Я. Брауде РІ НАНУ. Це дало змогу відновити систематичні спостереження Сонця, а також реалізувати двохелементний інтерферометр для дослідження космічних радіоджерел. Третю секцію було перенесено та відновлено на території Полтавської гравіметричної обсерваторії НАНУ. Основною перешкодою для її функціонування стала сильна радіочастотна завада (RFI), спричинена системою безперебійного живлення самої обсерваторії. Цю проблему вдалося ефективно вирішити завдяки розробці та встановленню спеціального зовнішнього мережевого фільтра. Зусилля, спрямовані на відновлення цих наукових інструментів, демонструють, що наукова діяльність може тривати навіть у складних умовах воєнного часу завдяки інженерним інноваціям та наполегливості дослідницької команди.